dimecres, 18 de juliol del 2007

Diccionari enciclopèdic de l'escalada. Volum I (2a edició)

Materials diversos

Arnés - "Baudrier" o talabard. Dispositiu format per unes corretges i un centre al qual l'esportista s'aferma per raons de seguretat o per descansar. Mena de cinturó de castedat, tot i que força menys rígid, on es penja part del material necessari per a fer una via.


Assegurador - Individu amb camisa i corbata que sempre t'intenta vendre alguna cosa. // Individu que es troba a l'altre extrem de la corda que subjecta l'escalador.

Baga - Escaladora molt mandrosa, que no es cansa gaire fent les vies. // Tros de corda o cordino per a emprar en les assegurances, per a portar el material, etc.

Blog - Indret cada vegada més freqüent d'obtenció d'informació sobre sectors, vies, materials, etc.

Buril - Rebló, clau de ferro dolç o d'un altre metall mal·leable, de grossa cabota, al qual, un cop ficat en el forat corresponent, es forma una segona cabota batent o comprimint l'altre extrem, usat per a unir d'una manera definitiva entre elles dues o més peces. Ferro ja obsolet empotrat a un forat de la paret que quan no en saps aguanta molt i quan en saps no aguanta gens (que vol dir que si a algú se n'hi trenca un, ja no se'n fia mai més).
Casc - Peça de diversos materials durs que cobreix i defensa el cap.


Cinta - Dos mosquetons units per una tira de roba utilitzats per unir la corda que assegura l'escalador amb els diversos elements (punts d'assegurança) que hi pugui haver enganxats a la paret.

Corda - Cordill gruixut i flexible format per un conjunt de dos o més cordons retorts, antigament de cànem o d'espart, actualment de material sintètic. Únic element que uneix l'escalador amb el seu assegurador; és essencial en l'escalada, ja que protegeix l'escalador contra possibles caigudes que podrien fer molt mal. Donar corda - No és animar a algú a seguir endavant, sinó deixar menys tensa la corda per tal que la persona pugui seguir pujant.


Cordino - Corda de diàmetre reduït, emprat com la baga.

Croll - Germà petit del júmar, aparell autobloquejant que permet ascendir per la corda, sense el perill de descendir-ne involuntàriament.

Empotrador - Encastador o fissurer. Un tascó, un tros d'acer o d'un aliatge especial dues cares del qual formen un angle diedre molt agut, emprat en escalada per tal d'assegurar-se: es col·loca en les fissures o forats de la roca introduint-lo per la part més ampla, i es deixa fins que resta encaixat dint la part més estreta. Així, queda travat i serveix com a punt d'assegurança.

Escalador - Individu que s'enfila per les parets de casa seva quan no pot anar a enfilar-se per les parets de la muntanya.

Estrep - Petita escala de corda amb travessers de metall lleuger, plstic o baga que hom fa servir per a superar algun pas difícil o algun sortint. Si algú perd els estreps es pot trobar en un bon embolic.

Ferralla - Conjunt d'estris emprats per l'escalador, generalment metàl·lics.

Friend - Un amic que mai t'abandona. // Aparell d'assegurança que treballa com un tascó en expansió, basat en leves.

Gat, peus de - D'etimologia desconeguda, sabates amb sola de goma molt adherents, que ajuden els humans a enfilar-se per les parets com les sargantanes.

Ganxo - Peça de metall corba i acabada en punxa que serveix per a repenjar-se a les cornises de la roca.


Grigri - Peça metàl·lica que canta durant les nits d'estiu i que col·labora amb l'assegurador a resistir les caigudes de l'escalador.

Júmar - Germà gran del croll, que es diferencia d'aquest per una empunyadura.

Magnesi - Polsim emprat pels escaladors més nerviosos per evitar que els suin les mans i rellisquin quan intentin enganxar-se a la paret. El seu ús és merament manual, no nasal, com creuen alguns.


Maillon - Anella de metall que permet l'obertura mitjançant una rosca. S'usa com a mosquetó per a abandonar, ja que és més barat.


Mosquetó - Mosca petita. // Arma de foc que actualment només s'utilitza durant les festes majors, per despertar els veïns. // Fermall metàl·lic en forma d'anella que es tanca automàticament mitjançant una molla.


Parabolt - Cargol d'expansió que aguanta la paret a les xapes, o a l'inrevés.

Pitó - Nom de diverses serps no metzinoses anàlogues a la boa, dels gèn. Python, Calabaria i Loxocemus, de crani gros i dents molt desenvolupades. // Clau que hom clava a les esquerdes de la roca, amb un forat o una anella que permet de fixar-hi el mosquetó o l'estrep.

Plom - Company escalador a qui ningú aguanta. // Metall blavenc, inelàstic, fusible i pesant que s'empra per assegurar-se d'una fissura.

Punt de descens - Més conegut com a descuelgue, punt d'assegurament doble que es troba al final d'una via i permet el seu descens amb seguretat.

Químic - Persona versada en la química. // Clau que s'aguanta a la paret amb resina sintètica.

Ressenya - Comentari crític que un escalador fa d'una via que ja ha fet per tal que futurs escaladors que vulguin fer la mateixa via sàpiguen què hi trobaran.

Reverso - Cara oposada a l'anverso. // Aparell d'assegurament que combina la cistella i l'autobloqueig.

Spit - Tac autoperforant a expansió utilitzat com a punt d'assegurança fixa. Actualment a caigut en desús, igual que el seu avi, el buril.

Tascó - Empotrador.

Vuit - Que va després del set. // Allò que queda sota els peus dels escaladors, sobretot quan fan vies molt llargues. // Aparell per rapelar. Antigament feia les funcions del grigri, però era molt perillós en segons quines mans, ja que no és autoblocant.

Xapa o plaqueta - Petita placa foradada que es troba al llarg de tota una via equipada on s'aguanta la corda mitjançant les cintes i que ha salvat la vida a més d'un, ja que evita que, en cas de relliscada, l'escalador vagi a visitar directament el terra. Ha d'estar fermada amb un punt d'assegurança fix, com pot ser un spit o un parabolt.



Col·laboracions:

-Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC)
-Rodrigo, Isidre, Què és l'escalada?
- Mohawk

Imatges

http://www.onaclimb.com/caiguda/material.htm
http://www.arrakis.es
http://www.barrabes.com

3 comentaris:

Selene ha dit...

Ei, Jortx, espero que ara puguis veure les imatges!!!

Jortx ha dit...

Ara està de puta mare ;)

Selene ha dit...

Gràcies!!!! :-D

A veure el segon volum què tal sortirà... ;-)